1- نحوه انجام عملیات ایجاد سال جدید به چه صورت می باشد؟

– از منوی سیستم گزینه ایجاد سال سیستم را انتخاب کنید ، سپس در پنجره باز شده سال جدید را وارد میکنید بعد از آن گزینه ثبت را کلیک میکنیم ، سپس از منوی سیستم گزینه انتخاب سال سیستم ، سال جدید را انتخاب می کنیم.

2- زمانی که سال جاری نرم افزار صحیح باشد ولی در زمان باز کردن نرم افزار پیغام ایجاد سال جدید را میدهد چه باید کرد ؟

نرم افزار را بسته به محیط رجیستری ویندوز مراجعه میکنید ، در قسمت run ویندوز ، عبارت regedit را تایپ کنید و وارد رجیستری شوید .در شاخه :

HKEY_CURREBT_USER SOFTWAREELMOSANATWINTAS ، نرم افزار WINTAS را با راست کلیک پاک کنید و از محیط رجیستری خارج شوید.سپس نرم افزار را باز کنید و سال جاری سیستم را به سال فعلی تغییر دهید و تمامی بانک های اطلاعاتی را انتخاب کرده ، سپس گزینه تایید را کلیک نمایید.

1- به چه دلیل هنگام تخلیه ، نام پرسنل ناشناس نمایش داده میشود؟

– در صورتی که تخلیه دستگاه قبل از تعاریف اطلاعات پرسنلی در نرم افزار انجام گیرد و کارتهای تخلیه شده ازدستگاه ،داخل نرم افزار به فردی نسبت داده نشده باشد. – شماره کارت یا شماره اثر انگشت برای پرسنل اشتباه ثبت شده باشد . – پرسنل غیر فعال باشد ( از منوی تعاریف ، گزینه اطلاعات پرسنلی)

2- نحوه ارتباط با دستگاه به چه صورت میباشد؟ (تست خط ارتباطی)

از منوی سیستم گزینه ویژگی های ارتباط با ساعت را انتخاب نمایید ، در پنجره مشخصات ارتباط با ساعت ، وارد تب پیشرفته شوید و نوع ارتباط را انتخاب نمایید(حالت مستقیم با پورت com و حالت شبکه با تنظیم ip ) ، سپس در تب پیشرفته شناسایی ساعت را کلیک کرده ، پس از کمی تامل ، در صورتی که ارتباط با دستگاه برقرار باشد ، ساعت شناسایی می شود ( دقت فرمایید در قسمت “نحوه جستجو” ، مدل ساعت حضور و غیاب خود را درست انتخاب نمایید. )

3- چرا پس از تخلیه ، ورود و خروج ها هر کدام در یک سطر جداگانه نمایش داده می شود؟

چینش ورود و خروج وابسته به تقویم کاری است و با توجه به پایان روز شما در تقویم مرتب می شود. لذا مشکل در تقویم کاری است (مراجعه به CD آموزشی ، قسمت تعریف تقویم)

4- در صورتی که پس از تخلیه اطلاعات ورود و خروج ها به هر دلیلی پاک شود امکان بازیابی آن به چه صورت میباشد؟

از منوی عملیات گزینه ارتباط با ساعت ، خواندن از فایل را کلیک کرده ، سپس در پنجره باز شده به مسیر نصب برنامه مراجعه کرده و فایل TRT .DAT را انتخاب کرده و open را می زنیم ، سپس دکمه تخلیه را زده ، بازه تاریخی مورد نظر را وارد میکنیم و پس از تایید ، ورود و خروج های قبلی بازیابی میشود ( در صورت نبود فایل TRT ، جهت بازیابی اطلاعات از حافظه دستگاه ، با شرکت هماهنگ فرمایید)

1- تفاوت گروه کاری با تقویم کاری در چیست؟

در تقویم کاری ساعت شروع و پایان کار و اضافه کاری مشخص می شود اما در گروه کاری قوانین حاکم بر آن مثل حداقل اضافه کارهای صبح و بعد از ظهر ، تاخیر یا تعجیل مجاز و.. مشخص می شود ، هر فرد حتما باید به یک گروه کاری و هر گروه کاری (چنانچه ساعتی نباشد )حتما باید به یک تقویم مرتبط شود. تعاریف مربوط به گروه کاری و تقویم از منوی عملیات امکان پذیر می باشد.

2- در صورت فراموشی پرسنل برای ثبت ورود و خروج خود ، کاربر نرم افزار چگونه می تواند ورود و خروج را به صورت دستی وارد کند؟

از طریق منوی عملیات -->ورود و خروج --> فردی --> انتخاب فرد و وارد کردن ساعت ورود یا خروج ثبت نشده

3- چرا هنگام ثبت برگه مرخصی یا ماموریت پیغام زیر را نمایش می دهد و پس از تایید رکورد قابل مشاهده نمی باشد؟

“رکورد جاری در بازه قابل رویت نیست. در صورت ثبت رکورد جاری از محدوده قابل رویت خارج خواهد شد. آیا رکورد ثبت شود؟ “

رکورد برای شما ذخیره می شود ولی چون محدوده تاریخ که در بالای پنجره نمایش میدهد با محدوده مرخصی یا ماموریت ثبت شده یکی نیست ، لذا پس از ذخیره رکورد به شما نمایش داده نمی شود ، که با تغییر تاریخ بالای فرم می توانید رکورد مورد نظر را مشاهده نمایید.

1- نحوه نمایش کارکرد پرسنل (گزارش گیری) به چه صورت می باشد؟ (چرا بلافاصله پس از تخلیه امکان گزارش گیری وجود ندارد)

بعد از تخلیه دستگاه ( و در صورت لزوم ثبت برگه های مرخصی و ماموریت ) ، قبل از گرفتن گزارش حتما ابتدا باید محاسبه کارکرد روزانه سپس محاسبه کارکرد ماهانه یا دوره ای را از منوی عملیات انجام دهید ، چنانچه خطای محاسبه داشته باشید پیغام مناسب می دهد که حتما باید خطاهای محاسبه برطرف شود و مجدد محاسبه انجام شود ، و زمانی که محاسبه با موفقیت انجام شد در انتها از منوی گزارشات ، می توانید گزارش دلخواه را مشاهده نمایید. بنابر این دقت فرمایید برای اعمال آخرین تغییرات در گزارش ، حتما باید محاسبه کارکرد را مجددا انجام دهید.

2- در حالتی که در تقویم اضافه کار مجاز تعریف نشده اما در گزارشات اضافه کار را مجاز نشان می دهد دلیل چیست؟

این زمانی اتفاق می افتد که در گروه های کاری گزینه ” نیاز به مجوز اضافه کار : ندارد ” تنظیم شود ، هنگام گزارش گیری در صورتی که حتی در تقویم محدوده اضافه کار مجاز تعریف نکرده باشیم در صورت حضور زودتر از شروع کار یا بیشتر از پایان کار ، اضافه کار مجاز محاسبه می شود ، در واقع بدون نیاز به مجوز اضافه کار تمامی اضافه کار ها ، مجاز محاسبه می شود.

3- دلایل محاسبه نشدن مرخصی برای روزی که مرخصی ثبت شده چه می باشد؟

اولویت در سیستم ، حضور فرد (داشتن ورود و خروج ) می باشد در صورتی که در بازه مرخصی ثبت شده ، فرد ورود و خروج داشته باشد در گزارشات ، برگه مرخصی نمایش داده نمی شود . به مثال زیر توجه نمایید: فرد ساعت 10 تا 12 مرخصی رفته است و مرخصی خود را روی دستگاه ثبت نکرده ،کاربر نرم افزار باید به صورت دستی ورود و خروج این فرد را به صورت زیر تبدیل کند : (در صورتی که شروع کار ساعت 8 و پایان کار ساعت 16 باشد)

8:00ورود و 10:00 خروج 12:00ورود و 16:00 خروج و در نهایت در فرم مربوط به ثبت مرخصی برگه فرد را 10:00 تا 12:00 ثبت نماید.

4- در صورتی که برگه جدید وارد و یا ورود و خروجی اصلاح می شود اما در گزارشات اعمال نمی شود دلیل چیست؟

تمامی تغییرات یا ثبت برگه جدید تا زمانی که محاسبه کارکرد انجام نشده در گزارشات نشان داده نمی شود ( مرحله محاسبه کارکرد روزانه و ماهانه یا دوره ای حتما قبل از گرقتن گزارش باید انجام شود)

5- در صورتی که فردی ورود صبح نداشته باشد و ساعت 10 از دکمه مرخصی ( یا ماموریت ) استفاده کرده و از شرکت خارج شده است چرا مرخصی ( یا ماموریت ) را از اول صبح محاسبه میکند؟

وقتی شما دکمه مرخصی ( یا ماموریت ) را بر روی دستگاه می زنید و انگشت خود را ثبت می کنید دستگاه در حین تخلیه و ثبت  برگ مرخصی ( یا ماموریت ) ، بررسی می کند اگر قبل از زمان فعلی ورودی نداشته باشید ، مرخصی ( یا ماموریت ) را از ابتدای ساعت کاری لحاظ می کند.

1- قبل از جابه جایی نرم افزار یا تعویض مجدد ویندوز لازم است چه کاری انجام شود ؟

همیشه سعی کنید که قبل از حذف برنامه از آن نسخه پشتیبان تهیه و بعد اقدام به حذف نمایید. از منوی سیستم گزینه پشتیبانی را انتخاب نموده پس از تعیین مسیر مورد نظر ، گزینه تایید را کلیک نمایید . در مسیر انتخابی فایلی با پسوند Zip به صورت فشرده ذخیره می گردد.

1- درویژگی های عمومی مربوط به گروه کاری ، در قسمت تعیین ورود و خروج ها، تفاوت بین کاملا هوشمند و نیمه هوشمند در چیست؟

در نیمه هوشمند به ترتیب ثبت ساعت روی دستگاه ، ورود و خروج ها را تشخیص میدهد(به عنوان مثال اولین رکورد ورود و دومین رکورد خروج) ، ولی در حالت کاملا هوشمند براساس تقویم کاری تعریف شده توسط کاربر و پارامترهای سیستم (منوی سیستم > پارامتر های سیستم > تب ویژه) مرتب می گردد.

2- هنگام حذف یک قسمت از بخش قسمتها پیغام این قسمت در حکمی استفاده شده است. نمایش داده می شود، علت آن چیست؟(منوی اطلاعات پایه > قسمتها )

اگر قسمت مورد نظر در بخش احکام کاری برای یکی از پرسنل مورد استفاده قرار گرفته شده باشد، امکان حذف آن قسمت وجود ندارد. ابتدا باید در احکام کاری ، انتساب قسمت مورد نظر، از تمامی پرسنل برداشته شود ، سپس اقدام به حذف آن کرد ، توجه فرمایید که این کار برای تمام سال ها باید انجام شود.

3 – چرا در اختصاص شیفت ماهانه ، افراد شیفتکار نمایش داده نمی شوند ؟(منوی اطلاعات پایه > اختصاص شیفت ماهانه)

برای پرسنل شیفتکار ابتدا باید در احکام کاری ، گزینه شیفت کار قدیم را تیک زده و گروه کاری الگو را انتخاب نمایید، دقت فرمایید که حتما گروه کاری الگو از نوع شیفتکار انتخاب شده باشد.

4- برای تعریف یک مرخصی با شرایط زیر چه کاری را باید انجام داد؟

از سهمیه مرخصی سالیانه کم نشود ولی به ازای استفاده از آن مرخصی، از روز های با حقوق فرد کسر گردد در منوی اطلاعات پایه،انواع مرخصی ، مرخصی مورد نظر خود را در حالت ویرایش باز کنید سپس تیک استحقاقی سالیانه را برداشته و تیک بدون حقوق را بزنید.

5- در صورتی که نیاز باشد ، ماموریت در روز های تعطیل محاسبه نشود، چه کاری باید انجام دهیم؟

در منوی اطلاعات پایه در فرم مربوط به انواع ماموریت، روی ماموریت مورد نظر خود دوبار کلیک کرده تا فرم مربوطه باز شود ،سپس تیک تعطیلات بین ماموریت محسوب نشوند را بزنید.

6- برای محاسبه نشدن زمان ناهار در غیبت ، چه کاری باید انجام داد ؟

از منوی اطلاعات پایه ، گروه کاری مورد نظر را باز کرده و در تب بخشودگی ها ، در قسمت مدت صرف غذا تیک مدت صرف غذا از غیبت کسر گردد را ب

1- نحوی تعریف پرسنل جدید در سیستم وینکارت به چه صورت میباشد ؟

از منوی پرسنل روی معرفی پرسنل کلیک کرده تا فرم مربوطه باز شود ، روی دکمه “اضافه” کلیک کرده تا سطر جدید باز شود ، سپس شماره پرسنلی ، نام و نام خانوادگی را وارد کرده و در نهایت دکمه تایید را بزنید.

2- تاریخ استخدام چه تاثیری روی گزارش افراد دارد؟

تاریخ استخدام که مبنای گزارش دهی برای پرسنل می باشد به صورت پیش فرض تاریخ ثبت پرسنل داخل نرم افزار در نظر گرفته می شود(با درج تاریخ استخدام گزارش گیری برای پرسنل فقط از تاریخ ثبت شده به بعد امکان پذیر است)، چنانچه قصد تغییر این تاریخ را دارید ، از منوی پرسنل گزینه مشخصات شغلی را کلیک کرده و پس از انتخاب پرسنل مورد نظر تاریخ استخدام را ویرایش نمایید.بنابراین زمانی که فرد ورود و خروج دارد اما پس از محاسبه ، گزارش برای تاریخ های قبل تر نشان نمی دهد ، باید تاریخ استخدام را به زمانی که ورود و خروج داخل سیستم ثبت شده ، تغییر دهیم.

3- حکم چیست و نحوه کاربرد آن به چه صورت می باشد؟

حکم یعنی مدت زمانی که یک پرسنل ، در بازه زمانی مشخص ، در یک گروه کاری با شماره کارت منحصر به فرد مشغول به کار باشد.( در نرم افزار وینکارت بر اساس نوع دستگاه حضور و غیاب شماره کارت میتواند شماره اثر انگشت یا شماره ی نسبت داده شده به چهره باشد.) بنابراین، تاریخ شروع حکم و پایان حکم را برای تمامی پرسنل از ابتدا تا انتهای سال در نظر گرفته می شود وتاریخ استخدام را زمان ورود فرد به مجموعه در نظر میگیریم. چناچه فرد به دلیل تغییر گروه کاری یا شماره کارت یا قسمت کاری ، نیازمند حکم های بعدی باشد ، باید تاریخ حکم دوم را از زمان تغییر حکم در نظر گرفت. تعریف حکم از اهمیت ویژه ای برخوردار است و تمامی محاسبات و گزارش گیری وابسته به حکم فرد می باشد، بنابر این مرحله بعد از ثبت پرسنل ، تعریف حداقل یک حکم کاری برای فرد می باشد. (دقت فرمایید تعیین قسمت کاری در حکم (تعیین چارت سازمانی) تنها زمانی که از وبکارت استفاده می شود ضروری است).

4- تاریخ خاتمه خدمت در کدام قسمت و به چه منظور باید ثبت شود؟

در منوی پرسنل گزینه مشخصات شغلی را کلیک کرده ، و در فرم باز شده تاریخ خاتمه خدمت را وارد نمایید ، این کار به منظور اعلام خاتمه خدمت پرسنل (ترک کار) و عدم گزارشگیری از تاریخ درج شده به بعد می باشد (با انجام این کار ، فرد مورد نظر در تمامی فرمهای مربوط به “انتخاب افراد” ، با انتخاب گزینه “شاغلین” ، از لیست انتخاب خارج می گردد.

1- درمنوی ساعت در فرم انتخاب پارامترهای ساعت ، پروتکل مربوط به تعریف ساعت را چه باید انتخاب کرد؟

برای انتخاب پروتکل باید از مدل دستگاه حضور و غیاب مجموعه مطلع باشید، چنانچه دستگاه ST-Pro و یا ST_2000 باشد پروتکل RS_485 تنظیم می¬شود ، چنانچه دستگاه، تشخیص چهره باشد، با تنظیم نوع ساعت بر روی گزینه ST-Face ، دیگر نیازی به تنظیم پروتکل نمی باشد ، اگر دستگاهی به غیر از موارد ذکر شده باشد، پروتکل را Hdlc انتخاب می نماییم.

2- تنظیم IP کدام ساعت ها با نرم افزار Tibbo انجام می شود؟

تنها تنظیم IP دستگاه ST-Pro و ST_2000 با برنامه Tibbo انجام می شود ، در باقی دستگاه ها تنظیمات IP داخل منوی ساعت حضور و غیاب مجموعه انجام می گیرد.

3- دلیل نمایش علامت سوال (عدم قطعیت) در فرم انتقال جامع چیست؟

دلیل می تواند یکی از موارد زیر باشد: – عدم تعریف پرسنل (شماره کارت ناشناس) – عدم تعریف و انتساب حکم به پرسنل – عدم تطابق شماره کارت تعریف شده در حکم با شماره ثبت شده روی دستگاه – در صورتی که تعیین ورود و خروج در گروه کاری از نوع کاملا هوشمند باشد و اگر سیستم به طور قطعی نتواند ورود یا خروج را تشخیص دهد بصورت علامت سوال نمایش می دهد.

4- به چه دلیل در تب مرخصی / ماموریت در فرم انتقال جامع پس از اینکه تیک آماده سازی از ساعت زده شده و آماده سازی را کلیک میکنیم ، مرخصی / ماموریت ساعتی ثبت شده روی دستگاه ، به داخل نرم افزار منتقل نمی شود؟

باید دقت فرمایید که در فرم مربوط به پارامتر های سیستم (در منوی سیستم ) تیک گزینه ” از کلید های ساعت استفاده شود؟” در حالت انتخاب باشد، همچنین در منوی ساعت ، تعریف کلید های ساعت ، تیک مربوط به مرخصی / ماموریت زده شده و نوع مرخصی/ ماموریت ساعتی انتخاب شود.

1- چگونه میتوان ورود و خروج یک شخص خاص را اصلاح یا به صورت دستی ثبت کرد؟

ابتدا به منوی عملیات رفته سپس گزینه اطلاعات ورود و خروج شخص خاص را انتخاب میکنیم ، فرد مورد نظر را از لیست پرسنل انتخاب کرده ، تاریخ مورد نظر را در قسمت “محدوه تاریخ” وارد میکنیم و دکمه اعمال فیلتر ها را کلیک میکنیم ، در قسمت لیست ورود و خروجهای فرد انتخاب شده ، اطلاعات مربوط به ورود و خروج نمایش داده می شود که در صورت لزوم میتوان اصلاح کرد ( با هرگونه تغییر ، گزینه مغایرت رکورد مورد نظر، به حالت بله نمایش داده می شود)، همچنین میتوان با کلیک روی دکمه اضافه ، رکورد جدید ثبت نماییم.

2- چگونه می توان اطلاعات دستگاه که بر روی فلش تخلیه شده ، به نرم افزار انتقال داد؟

با رفتن به منوی عملیات و انتخاب گزینه دریافت اطلاعات از حافظه جانبی (Flash) ،میتوانیم اطلاعات تخلیه شده را به نرم افزار انتقال دهیم.

3- برای محاسبه مانده مرخصی پرسنل از طریق نرم افزار چه مراحلی باید انجام شود؟

ابتدا باید در پارامترهای سیستم ( از منوی سیستم )، مشخص شود که محاسبات مانده مرخصی از چه ماه یا دوره ای توسط نرم افزار انجام شود. می توانیم با تعیین مقدار اولیه برای مانده مرخصی پرسنل، محاسبات مانده مرخصی توسط نرم افزار را در ادامه محاسبات قبلی خود لحاظ نماییم. (که برای این کار از منوی عملیات و گزینه مانده مرخصی از سال قبل استفاده می کنیم.) در ضمن باید سهمیه مرخصی هر گروه کاری نیز مشخص شود. برای این کار از طریق منوی عملیات و گزینه گروه های کاری در سربرگ ویژگیهای عمومی مقدار سهمیه مرخصی استحقاقی در ماه، برای آن گروه کاری مشخص میشود. از همین طریق میتوانیم مقدار مرخصی قابل انتقال به سال و ماه بعد را نیز مشخص نماییم. با انجام عملیات فوق در صورتیکه محاسبه کارکرد از ابتدای سال تا پایان ماه/ دوره مورد نظر انجام شده باشد میتوانیم از منوی گزارشات و انتخاب گزینه گزارش مانده مرخصی، برای ماه / دوره مورد نظر گزارش مانده مرخصی افراد را بگیریم. (در صورتی که ماه / دوره تمام نشده باشد باید محاسبه و گزارش مانده مرخصی را تا پایان ماه / دوره قبل در نظر گرفت)